Kursmaterial

Kanske har mitt bloggande blivit lidande på grund av den skrivkurs jag deltagit i under hösten. Arbis har ordnat en kurs som heter ”Flöde och Fokus”. Varje gång har vi fått en hemuppgift som vi e-postat till alla deltagare några dagar före nästa kurstillfälle. Sedan har vi gått igenom varandras texter och försökt ge varandra råd och idéer. Första uppgiften var att skriva en vardaglig historia där något osannolikt plötsligt inträffar utan att personerna i berättelsen reagerar desto mera. Klistrar här, på allmänhetens begäran in första kurskvällens alster:

Det var en kylig dag mitt emellan sensommar och höst. Mackens flaggor smattrade i den friska vinden, flagglinorna slog mot sina stänger och åstadkom ett rytmiskt klingande. Himlen var hög och mycket blå. Trots solskenet förmedlade dagsljuset en bitande kyla. Inne på mackens café satt några av byns gubbar. Inte utan orsak kallades macken i folkmun för gubbdagiset. Damen bakom disken, Minna hade sedan länge kategoriserat borden enligt de ämnen som stamgästerna diskuterade vid respektive bord. Det torftiga café’t hade bara fyra bord. Längst inne bredvid fönstret fanns bordet för politik och samhällsfrågor. Följande bord hade klientelet vigt åt frågor gällande djurhållning, jordbruksredskap och skogsbruk. Det andra fönsterbordet var jakt och fiskebordet. Det fjärde bordet var gubbdagisets ö-mapp. På dagarna användes det oftast av kaffetörstiga sporadiska besökare som montörer, försäljare och andra som besökt byn i något ärende. Om kvällarna förvandlades bordet till motor och dansbaneforum när byns unga bilburna män samlades.

En äldre man i fleecetröja, jeans och stora stövlar stegade in och tog sikte på kaffepannan på disken. Ett taktfast klafsande från hans högerstövel antydde att skaftets längd i något skede inte riktigt räckt till. Kurt kommenterade artigt Minnas nyblonderade frisyr, betalade kaffet och satte vid bordet för jakt och fiske. Där satt redan kompisen Erik och tummade på sin tomma kaffekopp.

Kurt öppnade konversationen med att förbanna den hala spång som låg över diket mellan hans tomt och mackens bakgård, en genväg han själv åstadkommit för att bespara sig promenaden längs den livligt trafikerade vägen. Nu hade han halkat och ena foten hade hamnat i vattnet.

– Du borde kanske bygga en ordentlig bro med räcke att hålla i, du blir ju inte yngre precis, sade Erik med ett flin.

– Ääääh, käften på dig! Jag är lika vigulant som jag var för fyrtio år sedan, det var lite fuktigt och halt på brädan bara!

Ute på gården, mellan bensinpumparna och parkeringen började asfalten röra sig. Som om något stort bökade under marken. Marken gick som i böljor, asfalten sprack och en grävskopa dök upp från underjorden. Den följdes av en svart stålarm som till synes planlöst letade efter fäste. Till slut fick skopan grepp i asfalten och en gul grävmaskin drog sig själv upp ur marken likt en nykläckt sköldpaddeunge. Föraren, en parant dam i sjuttioårsåldern tittade sig förvånat omkring medan hon satte på vindrutetorkaren för att svepa bort dammet. Hon lät maskinen snurra runt några varv, liksom för att skaka bort gruset och dammet. Samtidigt tittade hon sig storögt omkring och försökte orientera sig. Med maskinens skopa slätade hon ut ojämnheterna hon åstadkommit på gården och körde ut på den nyplogade åkern och försvann småningom ur synhåll.

Vid bordet för jakt och fiske gjorde Kurt och Erik upp planer för dagen. De bestämde sig för att tillsammans lägga ut några nät i viken.

– Jag skall bara se till att få stövlarna torkade, sa Kurt. Och meddela frugan. Tänk, trots att vi snart varit gifta i fyrtio år så är hon intresserad av vad jag håller på med!

– Har ni varit gifta så länge?

– Jajamän! Vi gifte oss den, eh, förresten vad är det för datum i dag?

Minna som hade koll på sådant visste berätta att det var den femte september.

– Ffffemte? September? Ehhh, hördu jag tror vi får skjuta på den där fisketuren till i morgon sade Kurt medan han med långa klafsande steg sprang ut och försvann i riktning mot den hala spången bakom macken.

– Precis som i fjol, stackars Ellen, sa Minna.

– Precis exakt som i fjol, stackars Kurt, sa Erik

Annonser

2 reaktioner på ”Kursmaterial

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s