Hoppfullt

I Sverige håller bilindustrin på att sakta försvinna. Saab ser i dagarna ut att stå vid ett vägskäl. Volvo håller väl på att sakta försvinna till Kina.

I Finland ser det bättre ut vad gäller bilindustrin. I Nystad tillverkas Porsche, Think City och nu har man precis börjar tillverka den nya Fisker Karma. För mig som intresserad av elfordon är det glädjande att två av tre finsktillverkade bilar är elbilar. Vad jag saknar är ändå en resonabel elbil. Think City är en mopedbilsliknande burk som inte mäktar intressera mig. Fisker karma är visserligen en sedan men man får betala dyrt för en massa prestanda som man knappast har nytta av i våra trakter. Läs mer om den här:

http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article3159742.ece

Mitsubishi imiev är väl den första riktiga fullt användbara elbilen som ser ut som en riktig familjebil. Den finns väl i princip att köpa redan i dag.

En annan super-elsportbilstillverkare är Tesla. Deras Roadster är en fantastisk bil ur ett tekniskt perspektiv. Men den är inte lämpad att forsla familj och prylar. Men Tesla har faktiskt en bulle i ugnen, deras Model S är en mycket snygg bil anpassad för mer normalt bruk. Den är utlovad till slutet av 2011. Se mer om den här:

http://www.automotorsport.se/news/17602/tesla-model-s–elbil-f%C3%B6r-storfamiljen/

Annonser

2 reaktioner på ”Hoppfullt

  1. Oj, Den där Tesla ”S” var ju snygg! Synd att det skall vara så vansinnigt dyrt att köra billigt!
    Jag har själv på senare tid funderat en hel del på att bygga en ekobil, men en stor del av tonvikten i de tankegångarna ligger i att det skall vara billigt att använda bilen. Är då grundinvesteringen $50,000 som i fallet med Tesla S, så faller ju hela grejen på att man inte har råd att köpa bilen som skall gå billigt.
    Då köper man ju hellre en fin femtiotalsjänkare för 20 tusen och så har man bensinpengar för flera år framöver…
    Nää, en elbil borde kosta under tjugotusen (som en ny småbil). 0-100 på knappt en halv minut duger, liksom en toppfart på drygt hundra. Borde gå att köra några hundra kilometer i alla förhållanden, och gå att ladda snabbt. Då kan den bli intressant Borde ju inte vara omöjligt heller… Eller?

  2. Skall man köra billigt är det nog inte någon större idé, skall man köra miljövänligt är det en annan femma. Räknade fö. ut att om min röda fransyska håller 350tkm så har hon med dagens bensinpris tankats för 44500€. Totalsumman blir antagligen högre än så för jag har inte sett någon sjunkande trend på bensin de senaste åren. Skulle vara intressant att veta vad det kostar i el att hålla Teslan laddad och väga det mot inköp av en vanlig bil med motsvarande prestanda och utrymme.
    För att ta mig till jobbet så skulle jag klara morgontrafiken med en bekväm skrinda som klarar 60kmh… I övrigt skulle nog en toppfart på 120 och en räckvidd på 200km klara 99,5% av allt jag kör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s