Privatiseringens underbara konsekvenser

Under en längre session på porslinsfåtöljen bläddrade jag förstrött i den förträffliga publikationen Klassiker. En fin tidning där man inte hänger upp sig på var de mångahanda åkdonen är tillverkade. Bland notiserna läste jag om att bilbesiktningen i Sverige blivit avreglerad. En av följderna är att två killar i Ystad skall öppna en ny besiktningsstation med inriktning på entusiastfordon.

Grabbarna erkänner smått beklagande att besiktningen hos dem kommer att bli en aning dyrare än hos Bilprovningen, nämligen runt 350 kronor. Med dagens växelkurs skulle det vara 37.63 Euro. I går besiktade jag med ringa framgång Min Älskades gröna lejonbil. Den kostade sammanlagt 80 Euro, 50 för besiktningen och 30 för det obligatoriska avgastestet. Det är en viss skillnad mellan den summan och ystadsgrabbarnas 37,63, vilket de ansåg vara dyrare än normalt.

Får å svenskarnas vägnar hoppas att det inte går som det gjorde när besiktningen i Finland privatiserades. Resultatet här är att två stora bolag dominerar marknaden. Med så få aktörer på en liten marknad är resultatet alltid att det blir dyrt för konsumenten. Samma sak ser man inom dagligvaruhandeln, två kedjor dominerar och behöver följaktligen inte konkurrera om konsumentpriserna utan om vilken kedja som tar ut största vinsterna. Något som är intressant är att vi har bland Europas högsta matpriser samtidigt som producentpriserna lär vara bland de lägsta.

Men nu skall jag övergå till att leta fram priser på framstötdämpare, hundben och bakre justerstag…

Annonser

2 reaktioner på ”Privatiseringens underbara konsekvenser

  1. Det enda privatiseringen jag stött är bilbesiktningen. Pga attityden som fanns på den tiden. Ack herre hur fel jag hade. Ingenting har förändrats utom att holländare äger firman och priserna radikalt gått upp.

    • Du har nog rätt angående attityden, bilbesiktningen var verkligen ingen serviceinrättning förr i tiden. I den bästa av världar så borde ju fri konkurrens fungera enligt principen tillgång och efterfrågan. Tillgång på besiktningskontor är det ju ingen brist på, i Vasa finns fyra besiktningsställen . Har de senaste åren bara åkt in till besiktningen utan att reservera tid och oftast har man knappt behövt vänta en kvart. Med en så bra tillgång på tjänsteutövare borde ju priserna enligt all logik komma neråt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s