Huvudbonadsnostalgi

Bland de första åtaganden man som nyutsluppen sommarledig lågstadieelev av sjuttiotalet absolut måste utföra var att förse sig med en huvudbonad. Ingen sommar utan lippis. Ibland hann morsan före och köpte en skärmförsedd mössa, i största välmening förstås. Men statussymbolen på en snorvalps skalle var ändå en så kallad målarmössa. Den skulle vara vit, åtminstone i början av sommaren och göra reklam för någon målarfärg. Panu, Miranol och Teho var välrenommerade märken i början av sjuttiotalet. Hade mössan dessutom en halvtransparent blå eller grön plastskärm var lyckan gjord. Att plastskärmen var fastsydd i mössan på ett sådant sätt att den sakta skavde sig in i pannan fick man leva med, det var sådana saker som gjorde att man kan tåla lite kärva förhållanden än i dag.  Mössan införskaffades genom att under uppbådande av all sin uppfostran och ungdomliga charm be om ett exemplar i någon av stadens färgaffärer. Vasa Färg i korsningen av Storalånggatan och Vasaesplenaden brukade vara en säker källa.

Härom dagen var jag in i en färgaffär för att köpa en hink fasadfärg till vårt residens. Bakom den vänliga damen i kassan låg en hög med målarmösor. Jag bad vackert om ett exemplar. Min uppfostran och charm sitter tydligen fortfarande i, jag fick inte mindre än fyra exemplar! Visserligen har de inte halvtransparent plastskärm, men de duger alldeles utmärkt. Bärarens lycka kan inte missuppfattas…

Annonser

4 reaktioner på ”Huvudbonadsnostalgi

 1. Nähäpp! Lyckan kan inte missuppfattas. På en skala från ett till tie ser det ut som tolv!
  Du kommer att ha ett rejält inskavt streck i pannan då semestern är slut, kan man tänka.

 2. En röd Hankkija-lippis vore nåt, eller en gul Valmet. Har burit bägge nångång i det förgångna…
  Björns bilbyggande har annars varit mycket intressant att följa med…

  • Nästa gång du är ute och motorcyklar i bygderna skall du stanna till i Ilmajoki. Vid ena broändan en bit från ABC-stationen finns en Nostalgia-kauppa. I deras skyltfönster tycker jag mig ha sett Hankkija-lippisar och t-skjortor.
   Björn är alldeles särdeles aktiv i sin verkstad, där växer det fram både det ena och det andra…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s