Griller

Man kunde ju helt enkelt ha åkt in till stan ock köpt en grill. Men tro mig, att hitta en kolgrill som fyller mina kriterier är inte det lättaste. Jag insåg att för en kolgrillskonnässör som undertecknad är den enda lösningen att tillverka sin egen grill. Materiallistan består av saker som råkat ligga i skrotlagret, de enda inköp jag gjort är själva grillgallren, parasollet och gångjärnen.

Grillkonnässörens minimikravlista:

1 Grillen skall vara mobil, alltså hjulförsedd.

2 Den skall vara stadig, de flesta grillar jag tittat på är rangliga redan utan att vara belastade med kol och matvaror.

3 Höjddifferensen mellan kolbädd och grillgaller skall vara steglöst reglerbar även under själva grillningen. Har ni försökt att reglera höjden genom att balansera ett hett grillgaller med biffar, rullande majskolvar och crocsost på och försöka haka det ekipaget i några plåtveck? Omöjligt!

4 Kolen skall ligga på ett roster så att de får luft underifrån.

5 En väl tilltagen grillyta

6 Parasollställ måste finnas. Hur skall man annars grilla i regn eller stekande sol?

Recept:

1 st vagn från en gammal trycktvätt.

1 st oljefat 100l, Esso 2 stroke oil.

1 st domkraft från en Citroën BX GTI.

Delar av en säng från en gammal campingbil.

Elinstallationsrör, av den gamla typen i  plåt.

Monteringsplåten från en automationscentral.

Gångjärn.

Armeringsjärn.

Hålplåt från en pelletsbrännare

Handhjul från en Singer trampsymaskin.

Grillgaller i gjutjärn.

Svetstråd.

Värmetålig färg, minst 450 grader.

Sen är det bara att kapa och svetsa. Största jobbet var att få bort färgen från det gamla oljefatet. På femtiotalet då fatet tillverkades hade man färger som fäste och motstår både värme och moderna färgborttagningsmedel.

 

 

Annonser

4 reaktioner på ”Griller

  1. Härligt att se grillen färdig!
    Snygg höjdreglering, på min grill justerar man värmen genom att vända det man grillar med olika frekvens…

    • Nu är den provkörd med ett antal olika rätter. Första korvarna led något av för stor hetta. Den grillningen lärde mig att man bara behöver så att säga ett lager grillkol för att uppnå rätt temperatur och då blev det bättre. Det är ju i och för sig bra, det går åt mindre kol med den här grillen än den gamla där kolen låg på en plåt. Ekonomiskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s