Tillståndet i nationen

Vi finländare älskar uppenbarligen att köa och sköta massrörelser under ordnade former. Gott så, ordning och reda! Och när det är vår självständighetsdag så sätter vi oss i soffan och ser på alla köers moder, den riktiga galakön på slottet. Jag får déjà vu-känslor efter alla dessa år och kan med lätthet slita mig från soffhörnan.  Lika bra att skriva ett blogginlägg i stället, det har ju inte blivit allt för ofta på sistone. Den något pompösa rubriken föranleder en liten analys av vad jag tycker mig ha sett under året.

Något som alla tydligen inte lagt märke till är att vi i vårt dyra fosterland och Europa under de senaste åren fått ett maktskifte. Våra folkvalda har under årens lopp sakta gett efter för en något diffus maktfaktor som numera avsätter statsministrar, presidenter och regeringar (inte alltid helt oförtjänt, men ändå) och med sina reaktioner bedömer hur många som måste sägas upp för att företag åter skall få nådigt förtroende. Minsta händelse i samhället orsakar en nervös vibration bland folk, media och politiker som  alla ställer frågan:

– Hur skall marknaden reagera på det här?

Man inväntar med fasa reaktioner från marknaden som med nästa kvartal som längsta tänkbara tidsmåttstock bedömer vad som sker i smått och stort. Om situationen inte faller i smaken höjs räntorna, kreditinstitut omvärderar, folk sägs upp och stater tvingas att åter en gång leta fram välfärdshyveln. Ännu för några år sedan när något företag tvingades säga upp folk så åkte media ut till orten för att se hur folk och samhällen hanterade händelsen. Numera skriver man om marknadens reaktioner. Gick kurserna upp?

På den tiden när politikerna hade makten så kunde folket välja nya eller dra fram banderoller och slagord och kunde faktiskt få sina röster hörda.

Det är vad den folkrörelse som under den arabiska våren störtat diktatorer och gamla maktstrukturer har försökt åstadkomma. -Det vill säga de vill ha den demokrati som vi hade ännu för några år sedan. Här har allting tagit ett steg i en annan riktning; nu höjer våra politiker bara händerna och beklagar att med nuvarande marknadsläge är man tvungna att göra som man gör. They got them by the balls…

Annonser

2 reaktioner på ”Tillståndet i nationen

  1. På tal om kvartal. Kortsiktigheten som råder är bara att beklaga. Det kan inte annat än sluta illa. Men kvartalsekonomi, varför inte? Om bara perioden är ett kvarts sekel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s