Solfångaren då?

Trots avbrottet i bloggandet vad gäller solfångaren har arbetet fortskridit i det tysta. Nu är solfångare nummer ett klar att monteras på sommarstugans vägg. Vad som skett sedan senaste uppdateringen är att utsidan är målad och en tätningslist tejpats fast på den inre fals som kanalplasten skall ligga på. Därefter sattes en till tätning på plåtprofilen som håller kanalplasten på plats. Det hela är nu tillfälligt fastskruvat. Kanalplasten måste tas bort igen när solfångaren skall monteras på väggen. Jag glömde ju mäta var utloppsröret med fläkten skall sitta senast jag var till stugan, så det blir att göra det jobbet på plats i stället.

Nu skall jag upprepa hela tillverkningsprocessen och göra en till solfångare till verkstaden. Den blir aningen större, 2,1 x 1 m och skall sitta vågrätt mellan verkstadens fönster.

 

Annonser

10 reaktioner på ”Solfångaren då?

 1. Hej,

  Helt apropå ingenting: vilken sorts värmekälla skulle du rekommendera i ett egnahemsbygge?
  Folk som bygger nuförtiden går nästan urskiljningslöst in för bergsvärme, hur jag än räknar får jag inte ihop ekonomin med det alternativet. Att värma med ved är inte heller ett alternativ då pannrum och panna är en stor investering samt att rafsa ihop ved lätt kan bli ansträngande.

  Ett plan ca 120m2

  • Ack den som hade det slutliga svaret på den frågan. Själv är jag på elfte året med vår jordvärmepump. Alltså likadan värmepump som man använder med bergvärme, men jag har en rörslinga nedgrävd i bakgården i stället. Jag har haft en kwh-mätare på värmepumpen och kommit till att vårt 110m2 hus drar mellan 4200 och 4800 kwh per år i uppvärmning. Ungefär lika mycket som går åt till övrig elförbrukning. Att gräva ner jordslingan tog ungefär en och en halv arbetsdag med grävmaskin, på köpet fick vi den steniga och ojämna bakgården uppjämnad. Området vi grävde ner slingan i är ungefär 850m2. Det sättet är säkert billigare än att borra en brunn. Om du inte vill investera i pannrum utesluts ju också flis och pellets.
   Ett alternativ jag skulle överväga i dag är frånluftsvärmepump. Den tar alltså tillvara värmen i ventilationens frånluft och kräver då väldigt lite anläggningar. Ventilationsaggregat skall man ju ha i vilket fall som helst.

   • Jag resonerar som så: ett nytt hus är så energieffektivt att det känns dumt att sätta pegar i en dyr uppvärmningskälla (pumpar av de olika slag).
    Med t.ex. vattenburen elvärme torde uppvärmningskostnaderna ändå vara så pass moderata att man inte skulle hinna tjäna in en dyrare värmekälla innan den måste servas/bytas ut?
    Detta med ett komplement av en kamin för de kallaste dagara och ev. en luftvärmepump för vår och höst.

    Eller bedrar snålheten visheten?

 2. Om man nu vill värma med direktel är det väl onödigt att gå omvägen via vattenburet? Min erfarenhet är ändå att de som för tio-tjugo år sedan byggde med vattenburen el, el-golvvärme eller med elradiatorer är en aning ångerfulla i dag. Vår granne har kompletterat sin direktelvärmning med inte mindre än tre luftvärmepumpar för att få jämn värme i huset och en någorlunda resonabel elräkning. Den lösningen kräver att man verkligen är aktiv med vedeldningen när temperaturen sjunker under -15 när luftvärmepumparnas effektivitet sjunker. Överlag tycker jag att man skall vara generös med investeringarna i byggskedet, speciellt när det gäller isolering och värmelösningar. Båda är svåra och dyra att ändra på när man väl flyttat in och bott några år.

  • Men de som byggde för tio eller tjugo år sedan har inte heller hus som är lika energisnåla som moderna hus är.
   Och vill man ha värmen i golvet så är det väl ändå smartare/energisnålare att göra den vatteburen än med motstånd ingjutna i betongen, eller?

   Frånluftsvärmepump låter dock smart, googlade det. Kan man ersätta ventilationsaggregatet helt och hållet med ett sånt? Och vad kombinerar man en sån med, om med nåt alls?

   Man bör väl även ha i åtanke -att när man bygger för lånade pengar blir investeringarna desto dyrare ju längre man betalar av.

   • Varje gång man överför energi till ett annat medium så får man förluster, därför är det mer energieffektivt med elslingor i golvet än vattenburen elvärme, enklare anläggningar får man ju på så sätt också. Å andra sidan har den vattenburna värmen fördelen att man kan byta värmekälla utan att bygga om desto mera.
    Fånluftsvärmepumpen är en värmepump med integrerat ventilationsaggregat, eller tvärtom… Man behöver alltså inget separat ventilationsaggregat med en lösningen. Det hela är dessutom en rätt liten enhet som är lättplacerad.
    Och visst blir investeringen dyrare ju längre man
    betalar av på den. Å andra sidan har energipriserna en tendens att stiga ganska mycket under en period på 10-20 år. Vad som är lönsamt beror på så många parametrar…

 3. Om man väljer en frånluftsvärmepump kan/bör man kombinera den med nåt annat uppvärmningssystem? Hur funkar den om man t.e.x. har golvvärme, blir inte termostaten ”bortråddade” då?

  • De jag känner till använder frånluftsvärmepumpen som enda värmekälla, den förser den vattenburna golvvärmen med värme. Pumpens vattentank innehåller så vitt jag vet alltid ett elmotstånd som hjälper till om inte värmepumpens effekt räcker till. Jag ser ingen orsak att använda dubbla system, det gäller bara att dimensionera frånluftsvärmepumpen rätt. Vill man ha en reserv-värmekälla kanske en snygg och effektiv vedkamin är en mysig lösning. Hos oss har vi en gammal Högfors vedspis, den kan man med fördel använda i början av uppvärminingssäsongen innan man slår på värmen igen och när det känns fuktigt och rått en kylig höstdag. Dessutom kan man koka mat på den även när strömmen gått 🙂
   Om ni bygger ett elementhus så lönar det sig ofta att baka in värmekällan i huspaketets pris. Inte sällan är det just frånluftsvärmepump som erbjuds som ett av alternativen.

   • Ok, ska snart ge mej nu.
    Sköter frånluftsvärmepumpen också ”tilluften” eller behöver man ändå ett ”insug” med ev. värmeväxlare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s