Solfångaren fungerar!

Den kyliga förmiddagen ägnades åt att måtta in och montera solfångaren på verkstadens vägg. När den väl var på plats satte jag en 132mm hålsåg i borrmaskinen och sågade mig in i verkstaden genom väggen. Ett 125mm ventilationsrör sattes in i hålet. Det hela tätas med uretanskum på utsidan och akrylmassa på insidan.

På insidan monterades en fläkt på ändan av ventilationsröret. Inne i röret sitter en termostat, det är en icke justerbar termostat som skall starta fläkten när temperaturen i solfångaren stiger över 40 grader. Den borde slå från när temperaturen sjunker under 25 grader.

När fläkten var monterad var temperaturen i solfångaren 18 grader. Sedan tittade solen fram bakom molnen och temperaturen steg snabbt en bit över 40 grader varpå fläkten startade. I skrivande stund har den gått i en timme utan avbrott medan panelens temperatur har varierat mellan 28 och 45 grader. Det tyder alltså på att fläkten kunde vara en aning effektivare. Jag hade väntat mig att den skulle förmå sänka temperaturen i solfångaren så pass mycket att den skulle stanna tidvis.

Experimentet fortsätter alltså med optimeringsfasen…

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s