Dags för en riktig österbottnisk båtmässa?

Den lokale båthandlaren annonserade om sin båtutställning och som den båtintresserade man jag är så begav jag mig dit. Utställaren kan ju inte ställas till svars för vädret som bjöd på kraftiga vindar och handstora snöflingor som följaktligen inte föll utan bara förflyttade sig vågrätt. Följden blev i alla fall att alla som besökte mässan halvhukande rusade in i hallen så fort det bara gick, utan att ens se på de båtar som stod utomhus.

Att för ett veckoslut kalla sitt normala utbud för utställning är nästan skamligt. Utställningshallen bjöd inte på mer än vad man vanligtvis får se hos den handlaren. Att man hade ett antal nya båtar ute på gården medan man inomhus i hallen hade flera begagnade båtar var ju en klar miss, i synnerhet i rådande väderlek. Att man dessutom inte ens städat och nämnvärt piffat upp de begagnade båtarna är rentav förvånande. Öppnade man på någon stuvlucka var stuvutrymmet ostädat med fjolårslöv liggande överallt. Även om man köper begagnat så vill man ju att varan skall vara städad åtminstone när man åker hem med den. Vilken bilhandlare som helst städar ju noga och putsar upp även de billigaste begbilarna innan de ens visas.

Som båthobbyist är jag fortfarande lika förvånad över det klena utbudet som de lokala företagen i båtbranschen presterar. Företaget vars utställning jag besökte i dag är det enda som faktiskt har båtar och motorer utställda i en riktig uppvärmd hall. De har även reservdelsförsäljning till flera märken, men utbudet är begränsat och för det mesta skall delarna beställas. Man tar noga upp mobilnumret för ”vi skickar SMS när delarna kommit”, något som i mitt fall hittills aldrig inträffat. Efter ett par veckor ringer man och frågar och får då veta att den nog legat här ett tag redan. Att beställa delar är inte svårt i dagens internetsamhälle, så det gör jag lika bra själv.

Med den skärgård vi har här i trakten och alla stugor och fiskemöjligheter som finns så är det mycket förvånande att båtbranschen för en så tynande tillvaro. Kanske man borde bredda sitt utbud med något för vintersäsongen också?

På vägen hem från utställningen började jag fundera över varför det inte ordnas en riktig rejäl båtmässa här i Österbotten. Det torde finnas tiotals båttillverkare längs den österbottniska kusten som säkert vill komma för att visa sina produkter. De stora tillverkarna som har resurser kommer säkert och visar nyheter över ett veckoslut. De mindre lokala båtbyggarna som anser att en vecka på helsingforsmässan blir för dyr och omständlig att ordna skulle kanske klara en veckoslutslång utställning nära hemknutarna. Varför inte gå samman och hyra t.ex. Botniahallen för ett veckoslut under vårvintern? Dit ryms stora som små.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s