Vadå villaavslutning?

Sista veckoslutet i augusti firar vi österbottningar av någon underlig anledning villaavslutning. På andra platser i landet kallas det hela veneziaden. Norrbottningarna på svenska sidan av Kvarken brukar prata om stugsista.

Själv har jag alltid ansett att det är befängt att avsluta stugsäsongen nu när skärgården är som bäst. Nu har de skränigaste fåglarna flyttat ut mot havet och en underbar tystnad sprider sig, särskilt om kvällarna när det blir så stilla att man måste skrapa med foten i bryggan för att förvissa sig om att man inte helt plötsligt blivit döv. Att sätta sig i stugan och läsa en god bok till knastret från vedspisen medan månen stiger upp över grannöarna är en av stuglivets höjdpunkter.

Dessutom rådde ju rena sommarvädret i helgen, vem kan då få för sig att avsluta stugsäsongen? På lördagen ägnade jag en timme år att iklädd shorts klippa gräset på gårdstunet. Sedan kom våra gäster och traditionellt firande vidtog. Grillat och gott på bordet och när mörkret föll kunde vi stå i stranden och titta på raketerna som sköts upp. Ett tag kunde vi också njuta av ett vagt norrsken och mellan glesa moln fick vi betrakta den alltid lika fascinerande stjärnhimlen.

Själv avslutar jag inte stugsäsongen innan jag åtminstone fått plocka lite lingon och havtornsbär. Jag och skärgården kommer att umgås åtminstone under september ännu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s