Klimatförändringen är snabbare än EU

Har med stort intresse följt Tom Juslins artikelserie ”Klimatresan” i Vasabladet. På Västerbottens-kurirens hemsida kan man läsa mer:

http://www.vk.se/tag/klimatresan

I serien berättas om de färöiska fiskarnas problem med fiskekvoter. När havstemperaturen höjs har makrillen flyttat till Färöarna för att där totalt dominera fiskefångsterna. Det har medfört att den färöiska tilldelade fiskekvoten för makrill har fyllts. Problemet är att trots att fiskarna inte avser fiska makrill så är det makrill som hamnar i trålen på grund av de stora mängderna. I Norge, Danmark och på Island har makrillen minskat till den grad att man där har svårt att nå upp till sina kvoter. Det är här EUs långsamhet visar sig. Att ändra kvoterna efter förändringarna i naturen visar sig vara en mycket lång process som tydligen måste föregås av mångårig forskning, utredning och stark folkopinion. Den sistnämnda verkar ha minst effekt av de tre.

Samma fenomen ser man här i kvarkenregionen. Yrkesfiskarna har enorma problem med säl och skarv som äter fångsten och fördärvar bragderna. Både säl och skarv har under ett par decennier ökat till så stora populationer att de inte kan betraktas som utrotningshotade längre, snarare har de blivit en plåga, både för människorna och det övriga djurlivet. Ändå verkar det helt omöjligt att ändra på fridlysningen och jaktreglerna. Ett decennium med protester från lokalbefolkningen har ingen som helst verkan på lagstiftarna. De hänvisar till utredningar och forskning som kommer att pågå i åratal.

Säl och skarv är inte yrkesfiskarnas enda bekymmer. Regleringar och ologiska kvottilldelningar bidrar till att en fiskare i dag borde vara utbildad jurist för att över huvud taget kunna utöva sitt yrke.
Som fritidssjöfarare vill jag ha kvar fiskargubbarna i skärgården. De är en trygghetsfaktor för oss fritidsbåtsmänniskor. Bönderna brukar prata om att vi skall upprätthålla en levande landsbygd. Det är dags att börja värna om en levande havsbyggd också.

Man kan ju undra om det är klimatförändringarna som är otroligt snabba eller om det är lagstiftningen som är otroligt långsam.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s