Läkare som läkare

Det har under årens lopp påståtts att den privata vården är vida överlägsen den kommunala. Så kan det kanske vara i vissa fall. Men det kan ibland utvecklas på ett lite oväntat sätt.

De gånger jag anlitat den kommunala vården har jag i allmänhet varit på väg att bloda ner det offentliga väntrummet, något som kanske påskyndat mina framsteg i kön. Jag är således alldeles nöjd med vårdkvaliteten på de kommunala hälsocentralerna. Te.x för ett tag sedan blev jag mycket snyggt och snabbt ihopsydd på Korsholms Hälsocentral, så snyggt att man berömde sömmarna när jag senare besökte arbetshälsovården för att lägga om bandagen. Heder åt damerna på Korsholms HVC’s akutavdelning alltså!

Under en tid har jag gått omkring med en värkande axel. Den har inte besvärat mig till den grad att jag förhindrats att arbeta utan den har bara börjat irritera mig allt mer. I går ringde jag därför den privata läkarstation som har hand om arbetshälsovården på företaget där jag arbetar. Efter att ha lyssnat en stund på telefondistorserad Joe Cocker, Dire Straits och lite Bach svarade en kvinna. På svenska framlade jag mitt ärende; jag ville besöka en läkare för att få min axel undersökt. Hon hörde tydligen inte till de som har språktillägg på sin lön, hon sade bara ”en ökonplick” och Bach fortsatte, för att senare övergå till Backstreet Boys och Eric Clapton. Inget större fel på bredden av musiken alltså. Hade damen frågat om jag kunde prata finska hade jag naturligtvis gjort det. Hon valde ändå att bara kasta mig tillbaka i telefonkön för att börja om från början. Mitt i ”Leila” svarade sedan en dam som behärskade svenska, hon ville inte ge mig en läkartid utan ville att jag skulle besöka arbetshälsovårdaren först. Jag fick en tid inom en timme.

Jag lämnade det jag höll på med på jobbet och tog mig in till läkarstationen, anmälde min högvälborna närvaro och satte mig att vänta. Efter en stund blev jag inropad till arbetshälsovårdaren som frågade vad jag felades. Jag förklarade att min axel är sjuk. Hon vände sig mot datorn och frågade om en läkartid i morgon eftermiddag passade. Jag sa ja till den tid hon föreslog och så var det besöket över. Två och en halv minut för att konstatera att jag nog skall till en läkare, något som jag alltså hade insett redan när jag ringde, men se det gick inte. Det är alltid bättre med två fakturor, en för hälsovårdaren och en för läkarbesöket… En dryg timme av min arbetstid hade nu gått åt för detta tämligen fruktlösa möte med hälsovårdaren.

Så i dag lämnade jag åter mina arbetsuppgifter för att besöka läkaren. Några minuter innan den fastställda tidpunkten checkade jag in på mottagningen. Damen bakom disken anlade en generad min och sade att de har förgäves försökt nå mig under förmiddagen. Det hade nämligen inträffat ett missförstånd vid tidsbokningen och läkaren som jag bokats in till jobbade i dag på en av stationens filialer. De hade båda mina telefonnummer men hade naturligtvis bara ringt den ena, den som jag inte hade på mig. Håhåjaja, att pröva mitt andra nummer var tydligen inte att tänka på. Kunde jag möjligen ta en ny läkartid i morgon? Jag hade planerat att jobba ute på landsorten då och ville helst inte avbryta arbetet ännu en tredje gång för samma hittills ofullbordade läkarbesök. Damen bakom disken suckade och vände sig mot datorn för att se om det fanns någon lucka hos någon av läkarna. Jo, om en och en halv timme fanns det en tid. Jag tackade och tog emot.

Dags för det tredje besöket, jag anmälde åter min totala närvaro och nu såg det faktiskt ut som att allt skulle klaffa! Jo, du går längst bort i korridoren och till höger, rum 24. Jag stegade iväg till slutet av korridoren och läste liksom i förbigående vad som stod på pilen som pekade till höger. ”Gynekologi, mammografi”. Min instinkt protesterade å det våldsammaste, något har verkligen gått snett! Men jag var vid det laget så less på stället att jag tänkte att nu spelar jag med, det får gå som det går, nu blir det ju intressant. Rumsnumret stämde så jag satte mig ned bland damerna som väntade i korridoren och bläddrade i en heminredningstidning som låg på stolen bredvid. Jag anade damernas förstulna blickar. En mustaschprydd medelålders man i dammiga snickarbyxor och montörsjacka satt i deras domän. De hade min fulla förståelse.

Nästan precis på utsatt tid öppnade läkaren sin dörr och jag blev inbjuden i hans residens. Jag satte mig ned i stolen jag anvisades. Medan läkaren satte sig och klickade fram något på sin dator tittade jag mig omkring i rummet. I ett hörn lite halvdold bakom ett skynke stod en sådan där stol som damerna sätter sig i när de skall undersökas i området mellan stortårna. Bredvid den stod en ultraljudsapparat vari man som blivande förälder storögt betraktar flimrande bilder av sin framväxande arvinge. Jag behövde dock inte undersökas med hjälp av dessa redskap. Specialisten i gynekologi vred och vände på mig och min axel en stund och skickade mig sedan till röntgenavdelningen. Tre röntgen-snapshots senare satte jag mig åter i korridoren för gynekologi och mammografi. Nya damer, nya förundrade blickar över montören som tydligen skall till en specialist i gynekologi. En stund senare kunde jag stega ut med råd om vård och en uppmaning att ringa min gynekolog om en vecka och redogöra för mitt tillstånd.

Visst fungerar det fint i den privata vården!

Annonser

5 reaktioner på ”Läkare som läkare

 1. Du hade även kunnat konsultera mig angående fortsatt undersökning. Frugan hade för en tid sen en värk som hon inte kunde få på klart med vad det kunde vara. Som äkta och kärleksfull man tog jag mig en titt i datorns värld, ställande en del frågor i etern. Och vips så visste jag vad felades henne, och bad henne för säkerhets skull besöka läkaren. Läkaren kom till samma slutsats som jag och ordnade en remiss till en specialist för fortsatt behandling. Nu ser det ut att bli bättre. Kan så småningom tillsätta mitt visitkort en ny titel. Sjukdomsidentifierare. Man kan också som du, gå den långa vägen via olika korridorer och dörrknackningar och göra bekantskap med otaligt många personer i olika befattningar för eventuell diagnos.

  • Och en man som du kör taxi! Hörde nyligen att det är mycket vanligt att läkare googlar sina patienters symptom och behandlar därefter. Detta bevisas av att den bluffläkare som åkte fast för ett tag sedan hade klarat sig förhållandevis bra.
   Min erfarenhet av läkarvetenskapens sammanfattade lärospån så som jag hittills har erfarit är: Burana och mer burana! Hjälpte inte det? Jag skriver ut riktigt stark burana!
   Man kunde antagligen klara sig ett bra tag som bluffläkare enbart genom att ordinera värkmedicin…
   Googlade en gång efter orsaken en sjukdom jag hade. Jag lade av när någon sida med stöd av långt gående forskning i en viss bok påstod att just den sjukdomen orsakades av att jag syndat som barn…

 2. Jag har också fått ont i min axel, eller är det nacke/skulderblad. Värken vandrar omkring på min vänstra sidas övre våning. Fungerar något så när på morgon och förmiddag men sedan blir det problem. Funderar starkt på att gå till doktorn imorgon, hoppas dock inte på att någon gynekolog skall undersöka mig, eller någon veterinär. Man vet tydligen inte var man hamnar alla gånger nu för tiden med sina krämpor.

  • Man skall inte vara fördomsfull, man vet aldrig vad en gynekolog kan hitta i en manskropp!
   Kanske axel och nacksmärtor är något som går just nu. Man skall inte ringakta veterinärens medikamenter heller, jag har hört att en del idrottare använde liniment avsett för hästar med stor framgång 🙂

   Hoppas ändå att du blir av med smärtorna snart, det tär på humöret att gå länge med sådant. Själv har jag inte blivit märkbart bättre, men man får väl vara nöjd så länge man håller patologen på avstånd…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s