Barskrapad

Denna afton blev jag klar, färgen är bortskrapad på båtens sidor. En driva av färgflagor ligger på marken under båten. Det hela gick alldeles utmärkt när jag väl konstruerat rätt verktyg. Nu blir det att gå ett varv med slipmaskinen för att få tilljämnat de värsta reporna. Sedan får man ta fram breda spackelspaden och fylla upp lite ojämnheter. På grund av båtens konstruktion med stålrörsspant som är inlaminerade så syns spår av spanten på skrovets utsida, de spåren vill jag åtminstone dölja. Helt jämn kommer hon inte att bli, mycket bättre är mitt mål. Efter spacklet läggs några lager med epoxiprimer.
Under tiden hinner jag ännu vela över vilken kulör skrovet skall få. Den ursprungliga grangröna som syns på bilden är inte någon favorit. Det lutar snarare åt det som kallas off-white på burkarna. På åttiotalet hette den gelcoatkulören 812 om jag minns rätt. Det är helt enkelt gräddvit på ren svenska. Den kommer inte att stå sig särskilt vacker mot det klarvita däcket, men jag vill inte ta på mig för mycket jobb den här våren. Däcket får vänta till nästa vår. Jag vill nämligen ha henne i sjön redan i början av sommaren den här gången…

Lite snickeri blir det också, den list som döljer skarven mellan skrov och däck är de samma grå plastlister som brukar sättas på kanten av trappsteg på sjuttiotalet. Inget man vill ha på en båt som gör anspråk på att vara lite antik. Den skall ersättas med något i mahogny hade jag tänkt. Jakten på virke borde upptas med det snaraste, det brukar inte vara det enklaste att få tag på något annat än byggvirke i den här stan. Fast i värsta fall betsar jag furulister, det kunde duga en sommar. Allt skall ju bort när jag gör däcket nästa vår ändå. Mycket att fundera på….

renskrapad

Annonser

2 reaktioner på ”Barskrapad

  1. Var färgnumret 808 kanske? I så fall heter den 12040 nu för tiden. Mer åt det gräddfärgade är 12050 (812). Kulkuri mfl använder den än.
    Jobbet du gör för att kamoflera spanterna misstänker jag du får göra om en tid innan du hinner bli pensionär. Mahognyn kan du hitta i Jeppis hos Jan Backman på Jakobstads Båtvarv på vägen mot resaturang Pavis vid Gamla hamn.

    • Jag tackar för sakkunskapen! Det verkar som att jag får försöka manövrera jobbet så att jag får mig en Jeåppisresa så småningom, Jakobstads Båtvarv är säkert ett intressant besöksmål även om man inte hade något större ärende…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s