Lite teknikhistoria i däckbytartider

I teknikhistorien anses hjulet vara en av de största uppfinningarna. Att tänka sig dagens samhälle utan hjul är en rent absurd tanke. Redan för nästan fem tusen år sedan började hjulet användas för transporter. Från den tiden framåt blev de tidigare lastbärande tämjda djuren i stället dragdjur och kunde dra betydligt större last än de förmått bära.
Även den mänskliga ryggen har tack vare hjulet besparats. Bland de tidigaste hjulförsedda hjälpmedlen torde skottkärran finnas.

I över hundra år har den motorförsedda kärran flyttat mänskligheten dit den önskat. Vi här i norden har ofta två uppsättningar hjul till våra bilar, en för sommarbruk och de dubbförsedda till vinterns halka. Varje vår och höst skiftas dessa däckserier. På våren sker rutinen i solsken och till ackompanjemang av fågelsång. Om hösten hukar man i snöslask och kyla.

Varje gång det är däckbytartider så hör man talas om någon som klagar på ryggont. Man har helt enkelt inte förstått hur underbart lätt det är att förflytta dessa hjul från skjul och garagen genom att använda deras största tillgång och egenskap.

Min uppmaning är:
Snälla ni, visa den tekniska evolutionen den respekt den förtjänar. Rulla era däck på marken eller transportera dem i en kärra i stället för att bära omkring dem som en urtidsmänniska som inte förstått vad de där runda sakerna är till för!

På bilden det som bara lappfjärdsdialekten har ett vettigt svenskt namn på:
Koldäärschuulen

koldärschuulen

Annonser

4 reaktioner på ”Lite teknikhistoria i däckbytartider

  1. Inte kan det väl vara så att det är jag som har ”lärt” dig ordet kålderschulen nån gång under din digi… tid. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s