Tips för heta dagar

När sommarsolen gassar som mest vill man gärna köra residensets ventilation på högvarv för att hålla svalt. Vad många inte tänker på är att i de flesta småhusventilationsaggregat så fungerar värmeåtervinningen vare sig man vill eller inte. Det betyder alltså att frånluftens värme återvinns till friskluften som ventilationsaggregatet blåser in. Och i sommarens soligaste dagar vill man ju inte ha den egenskapen. Man kan köpa en speciell sommarinsats som ersätter återvinningselementet. Sådana kan vara svåra att få tag i och kostar naturligtvis en slant.

Naturligtvis finns det en genväg för oss snå… eh, prismedvetna.

Börja med att dra ut återvinningselementet i mitten på bilden.

muh100

Passa på att spola rent elementet och byt filtren på samma gång. Täck sedan för halva ytan på respektive sidor. Nu passerar tilluften bara på ena sidan av återvinningselementet och frånluften på den andra. Därmed återvinns inte den i sommartid oönskade värmen.

muhfattigmans

Sätt in alltihop tillbaka och njut av svalkan. Det här reducerar luftmängden en aning, men vi som i allmänhet inte kör ventilationen på full fart märker knappast någon avgörande skillnad.

Kom bara ihåg återställa det hela när de värsta värmeböljorna är över…

Annonser

4 reaktioner på ”Tips för heta dagar

  1. Nå nu börjar de komma på löpande band, de där inläggen. Tror att jag skall kolla ditt tips, nu när jag har den första semesterdagen för juli månad. Ha en bra början på dagen, veckan och månaden. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s