Semesterpyssel

Min lilla semester fortsätter och veckoslutet har varit tämligen händelserikt. Fredagen ägnades till en stor del åt traktens sociala evenemang; Juhtbackamarknaden. Jag börjar faktiskt känna att tillställningen i första hand är ett socialt evenemang, man träffar bekanta och tar små pratstunder och strövar sedan vidare. Det blir lite som ett slags marknadsmingel.
När det gäller varuutbudet tror jag att arrangörernas policy att årets försäljare har första tjing på platser nästa år börjar bita sig själv i baken. Samma stånd med samma grejor på samma plats som förra året gagnar inte köparna. Inget nytt får rum när det är nästintill omöjligt att få en försäljningsplats då allt redan är bokat av förra årets försäljare. Ett par hyvlar i fint skick kom jag dock över efter lite köpslående med en försäljare hos vilken jag spanat in hyvlarna redan i fjol. En rundvandring på finbilsparkeringen är ett obligatorium. Man blir nästan lite sugen på att dra fram något gammalt som står och rostar bakom lidret.

Lördagen ägnades åt lite elektriskt arbete vid en bekants sommarstuga. Dagen kröntes av att jag tog den långa vägen hem med båten, det rådde fantastiskt väder för en tur i skärgården.

I dag blev jag bjuden att följa med på bilhandlarresa med kompisen Björn( http://bloggen.fi/uthuset/ ). Han hade spanat in en bättre begagnad likbil. Efter en del provåkande och köpslående blev det affär och han blev därmed likbilsägare för andra gången i sitt liv. Det känns nästan lite meriterande att ha en kompis som ägt två likbilar utan att någonsin utöva begravningsentreprenad, eller ens ha en tanke därpå. Han råkar tydligen bara gilla svarta välvårdade amerikanska stationsvagnar. Bilen i fråga kom komplett med kistlavett och flaggstång med flagga att sätta i en hållare på framskärmen. Efter avslutad affär for vi sedan hemåt i värdig kortege med den svarta och härmed exlikbilen främst och jag som förare av följebilen. Förutom att man fick bevittna en erfaren bilköpartalang i aktion så fick man sig en resa i insjöfinlands fagra trakter.

Har under dagen insett att det är viktigt med kroppsspråket när man köper bil. Man skall naturligtvis sparka däck, böja sig fram och studera tekniken och knäböja för kolla underredet. Ibland skall man stå med korslagda armar och stundom ha en lite mer återhållsam pose medan man fundersamt betraktar det hela. Kroppspositionen på bilden lyckades jag inte riktigt reda ut vad den innebar, men den fungerade tydligen som avsett emedan både säljare och son intog samma ställning som köparen. Där har man mycket att lära ännu…

bilhandlare1

Annonser

4 reaktioner på ”Semesterpyssel

  1. Hur kunde jag missa dig i folkvimlet på Juthbacka. Skämt åsido, vet inte hur många gånger som resten av familjen höll på att tappa bort mig i yran. Säkert trevligt att följa med när någon annan skall göra bilaffärer, och inte själv behöva punga ut med pengar. God fortsättning på semestern och kom ihåg solkrämen och tangabrallorna. 😀

  2. Det skulle vara väldans frestande att måla en högst levande person spökvit a la levande statyer i stockholm, placera honom, henne (vägrar använda hen) i likbilen med en röd ros i knapphålet direkt på lavetten. För att höja effekten ytterligare kunde man fästa en liten namnlapp av faner med bindtråd kring ena stortån. Man kunde sedan placera bilen i centrala Vasa, bänka sig en liten bit ifrån och studera folkets miner.

    • Åkdonet är synnerligen lämpligt för allehanda jippon 🙂
      När bilen kördes hem så låg det en del tillbehör som baksäten och delar bak i bilen, bara det resulterade i förstulna blickar hos de som gick förbi bilen på vägfikets parkering.Intressant var att så länge bilen är registrerad som likbil så får den inte användas till att transportera något annat än avlidna. Förra ägaren var till och med återhållsam till att åka via matvaruaffären med bilen på väg hem efter något uppdrag.Och en del skulle säkert reagera på att man sorglöst hoppar in i en likbil med en kasse mat och en låda öl i handen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s