Fetma i USA och svenska i Finland

Jag  brukar hålla  mig ifrån ämnena politik och religion. Inte för att jag saknar åsikter i de båda ämnena, utan för att diskussioner sällan leder någonstans, i synnerhet på nätforum. Men ett litet undantag som bekräftar regeln kan man ju tillåta sig.

Jag satt nämligen och läste på Aftonbladets nätsidor om Peter Kadhammars resa i fetmans USA. I artikeln jag läste berättas om den fetaste delstaten Mississippi där den fattigaste delen av befolkningen knappt har en vanlig matvaruaffär inom inom rimligt räckhåll, men däremot nog snabbmatsställen i varje hörn. En ledamot i representanthuset intervjuas och berättar om valfrihet, alla skall ha rätt att äta vad de vill och så  mycket de vill. Han vill inte att samhället skall blanda sig i vad folk äter. Valfriheten har dock konsekvenser. Ett citat ur artikeln:

När man tänker rätt på saken är valfrihet ett komplicerat ord. På 1990-talet, till exempel, bestämde representanthuset att Mississippis skolor inte längre var tvingade att ha gymnastik på schemat. De skulle ha valfrihet.

Det medförde att skolorna omgående la ner ämnet gymnastik och sparkade gymnastiklärarna. Det sparade pengar, fast barnen blev tjockare.”

Efter att ha tagit in ovanstående citat och överfört det till något som är på väg att ske i vårt eget land, nämligen strävandena att göra en del av språkundervisningen frivillig anar man vartåt det barkar. Jag vågar tro att om man gör svenskaundervisningen frivillig i finska skolor så kommer man så småningom från kommunerna och skolorna hävda att man inte har resurser eller lärare till undervisningen. För nuförtiden har ekonomin alltid övertaget över politiken…

Länk till Kadhammars artikel som innehåller ett och annat intressant om marknadsliberalism och dess konsekvenser:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/detfetausa/article17591709.ab

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s