Dörrarnas Hus

I mitt jobb som servicetekniker med fastighetsautomation som specialitet får man besöka och jobba i  en mängd olika byggnader. Listan omfattar bostadshus, skolor, kontorsbyggnader, industrifastigheter, affärsfastigheter, äldreboenden, sjukhus, brandstationer och, ja i princip alla sorters byggnader som värms upp eller har någon form av ventilationsanläggningar.

Säkerhetsnivån i de olika byggnaderna  varierar. Ibland, om besöket är kort så åtföljs man av en fastighetsskötare som öppnar dörrarna och övervakar arbetet eller rentav deltar. Ibland när man ringer och aviserar sin snara ankomst och behov av tillgång till ventilationsrummen så får man svaret att dörrarna står olåsta, det är bara att knalla in.

En del byggnader har högre säkerhetsnivå, vissa industrier har fotoförbud och utrymmen som inte får beträdas utan att någon från huset är med. Just nu har jag jobbat några dagar på ett mentalsjukhus för patienter som dessutom är dömda för brott. Inför sådana projekt får man avge tystnadslöften och beakta en del regler.

Ändå är det slående ofta som man under första arbetsdagen på projekt med restriktioner tilldelas nycklar och passerkort varpå man får komma och gå som man behagar och dona med sitt.

Så var det också när vi i somras började byta fastighetsautomatik på byggnaden jag alltid kommer att minnas som Dörrarnas Hus. Med ovannämnda bakgrund från sjukvårdsinrättningar och industrier som skyddar sina företagshemligheter så var Dörrarnas Hus något alldeles extra när det gällde stängda dörrar . Den som besöker Universitetsbiblioteket Tritonia i Vasa i biblioteksärenden märker knappast något av den något paranoida låshysteri som råder i resten av huset. Att ta sig genom korridorer och trapphus med händerna fyllda med verktyg och redskap är ett evigt upplåsande, ibland med nyckel eller med en tag som skall viftas förbi sin läsare. När man dessutom lägger till att dörrstängarna är extra kraftiga för att dörrarna i detta bibliotek verkligen stängs ordentligt. Att släpa med sig långa föremål som stegar eller rör genom dylika dörrar resulterar i en evig brottningsmatch där det gäller att slänga upp dörren för att sedan få med sig allt innan dörren slår igen och klämmer fast det som inte hann igenom.

dorrarnashus

Mentalsjukhuset för våldsbrottslingar där jag håller till som bäst är faktiskt en varm västanvind jämfört med Dörrarnas Hus…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s