Bytt är bytt

I ett tidigare inlägg antyddes att min löddrande springare, en Fiat Scudo hade problem med laddningen. Nu är det hela reparerat. Inte utan möda dock. När gubbarna på Fiat hade bestämt sig för att göra en skåpbil så började de tydligen med att hänga upp en generator i en tråd från fabrikstaket. Sedan byggde de en bil runt den. Efter att ha försökt få ögonkontakt med generatorn genom att titta ovanifrån, underifrån och från sidan stod en arbetsordning klar. Följande delar måste lösgöras för att komma åt generatorn:

– Höger framhjul.
– Främre delen av innerskärmen.
– Spolvätskebehållaren.
– Avgasrör till extravärmaren.
– Stag mellan kaross och hjälpram.
– Drivremmens förspännrulle.
– Drivremmen
– En bit karossplåt måste kapas bort.
– Rör tills styrservon måste flyttas undan.

Därefter kom man åt att lösgöra de fyra bultarna som håller generatorn på plats. Efter att ha vridit och vänt generatorn i ett antal olika ställningar gick den sedan att lirka ut genom öppningen. Generatorn lades på obduktionsbordet varvid det stod klart att generatorns släpkol var utnötta. Detta är två små delar, ett par cm långa och grova som en blyertspenna. Sådana kunde man i tiderna för mina första åkdon köpa på en välförsedd bensinmack. Men nu är det andra tider, den lokala bildelshandlaren hade en handfull kol i botten på en låda. De passade naturligtvis inte. De finns inte heller att beställa som reservdel. Detta ante mig, så jag frågade om kolhållaren med sin sammanbyggda regulator fanns att beställa. Det fanns den, till en kostnad på knappa 100 €. Hostar man upp 88 € till så får en hel utbytesgenerator. Det sistnämnda blev min lösning. Då slipper man förhoppningsvis att upprepa den svåra förlossningen inom den närmsta tiden. I den bästa av världar har bilen bytt ägare vid det laget.

generatorn

För den oinvigde ter sig denna bild säkert som ett sammelsurium av underligheter. Det runda blanka nere till vänster är bromsskivan och hjulnavet. Det svarta bågformade till höger är bakre hörnet bilens framkofångare/framskärm. Den vita ytan innanför kofångaren är spolvätskebehållaren. Precis mellan den och det krokiga blanka röret med en liten fyrkantig dämpare skimrar någonting aluminiumfärgat lite blankt. Det är den nyligen inmonterade generatorn. När jag satte in innerskärmen så skiner solen aldrig in där igen. Dit vill jag inte gå igen…

Annonser

3 reaktioner på ”Bytt är bytt

  1. Ping: Generatorn i repris | UuPee's Garage

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s