Det oändliga kretsloppet

Tidigare i vinter när jag skruvade loss utombordaren från båten konstaterade jag att styrvajern hade sett sina bästa dagar. Den närbelägna tillbehörsaffären hade ett paket med ny vajer, styrsnäcka och ratt till ett hyggligt paketpris. Någon större produktutveckling verkar inte ha skett på styrsnäckemarknaden. Den Ultraflex-snäcka som antagligen suttit i båten sedan 1971 ser precis likadan ut som den nya. Men, om man gör en produkt som fungerar skall  man väl inte fingra på den mer än nödvändigt.

Skruvade bort alltsamman och tyckte att instrumentpanelens förut så dekorativa plywoodskiva hade tappat sin bästa lyster efter alla år i ur och skur. Den var lite repad också så den gick inte att rädda med slippapper längre, jag bestämde mig för att såga till en ny. Det fanns lite bets och en gammal lackburk i färgskåpet så det blev ytbehandlat också. Lacket var av den gamla sorten som skall torka i 1 – 5 dygn innan man kan mellanslipa. Temperaturen i garaget var inte uppskruvad så det tog flera dagar att få på ett par tre lager lack.

instru

Nu när allt sitter där så ser plötsligt allt annat runtomkring lite ledset och bedagat ut. Men nu får det räcka! Den här båten börjar vara klar för i vinter. Nu skall det städas undan lite så något annat får komma in i värmen:

https://vingalvendla.wordpress.com/

 

Annonser

4 reaktioner på ”Det oändliga kretsloppet

    • Jo, åtminstone vad gäller bilar har du rätt. Däremot finns det nog båtar med ratten på babords sida, rätt vanligt hos vissa tillverkare faktiskt. Men eftersom båtens andra sida heter styrbord hamnar ratten ofta på den sidan, det låter ju liksom naturligt.
      Ordet styrbord lär komma från vikingaskeppen som hade styråran på höger sida. Detta för att det är lättare att styra på den sidan för en högerhänt. Och i båtvärlden är man ju en aning konservativa så man ändrar inte på saker så där bara 🙂

  1. Jep. Så där är det. Man målar ratten så den blir riktigt fin, då ser man att instrumentbrädan behöver lackas. Oj, instrumenten behöver nya glas. Mattan ovanpå instrumentbrädan ser sliten ut… Det blir ingen ända på eländet då man en gång har börjat.
    Styrbord och babord, ja, styrningen sköts på styrbords sida i våran båt, och på babordssida, ja där är ”bakbordet”, som man kanske kan kalla locket över gasspisen 🙂 hur logiskt som helst!

  2. Hade inte tänkt på det där med bakbordet, men det låter ju fullkomligt naturligt när du förklarar det. De gamla vikingarna hade säkert en bagare med sig på sina resor. Hur skulle de annars få sina baguetter och scones till morgonfikat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s