Botten upp?

Bland saker jag ångrar i mitt liv är den ena att jag målade botten på vår Glastron med så kallad mjuk bottenfärg. Det begav sig för flera år sedan att jag slipade hela båten och målade om den. En båt från 1971 hinner få en del skavanker på sina första fyrtio år. Då grundade jag med några lager epoxigrund, båtens sidor och däck blev målade med en enkomponentsfärg från International. Den har hållit sin yta rätt bra genom åren. Botten målades med bottenfärg, Hempels Mille Light, den har under årens lopp ersatts med Basic. Med facit i hand borde jag ha valt en hård bottenfärg i stället. Den mjuka skall fungera så att den sakta skalas av när båten körs varpå växter och organismer åker med. I sig fungerar det alldeles utmärkt. Nackdelarna framträder främst när man tar upp båten på hösten. Färgen fastnar då på trailerns rullar, spännband och mina kläder om de av misstag kommer i beröring med båten. När färgen sedan hamnat på något av dessa ställen går den inte bort.

Och varje vår blir det lite bråttom med sjösättningen och då ser man att färgen åtminstone borde bättras på lite här och var. Man letar alltså fram den där lite drygt halvfulla burken som lämnade över i fjol och börjar rulla på. En lite drygt halvfull burk räcker inte riktigt till och man inser att när man nu börjat på så ser det inte bra ut med lite fläckar som lämnat här och var. Man hoppar alltså i bilen och åker till båtbottenfärgaffären och köper en liter till. Nästa vår ser man att färgen borde bättras på lite och man kommer ihåg den där lite drygt halvfulla burken… Kort sagt åren går och kretsloppet med lite tid om våren och halvfulla färgburkar fortgår. Nu är årets procedur fullgången och det återstår bara att måla motorns drev så kan man hänga den på aktern igen.

glastronbotten

Man borde för övrigt uppfinna någon enkel anläggning som gör att man kunde vända båten för att slippa det obekväma halvliggandet när man gör bottenjobb.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s