Tillståndet i nationen 2015

Låt mig börja med en liknelse. När jag var en liten glad gosse fick jag en leksaksbil i födelsedagspresent. Den var röd och gjord i plåt. Den föreställde en flådig amerikansk cabriolet av tidig sextiotalsmodell. Undertill fanns en lucka där man satte i två runda batterier. När man sedan vände på en brytare tändes belysningen och bilen började köra iväg. När den körde mot en vägg eller en möbel backade den lite, vände och fortsatte till nästa hinder, bytte riktning på nytt och fortsatte sin något irrationella men underhållande färd.

Här om dagen när jag begrundade vår nya regerings senaste infall kom jag att tänka på den där bilen. Regeringen verkar fungera lite på samma sätt. Man sätter iväg i en riktning med framåtanda och ambition, stöter mot något, byter riktning och kör vidare för att snart stöta på en ny vägg varpå man ånyo byter riktning och kör vidare tills man… Regeringens bil är nog inte röd, den är snarare blå med brun inredning. Och någon politisk, diplomatisk eller etiskt smart GPS tycks inte vara installerad. Nåja, i något läge tar väl batterierna slut…

Och när jag nu nämnde brun politik kommer man ju att tänka på flyktingkrisen. Det finns ju de som anser att begreppet flyktingkris handlar om att det kommer flyktingar till vårt land. Jag anser att flyktingkrisen består i att folk tvingas fly från sina hem och söka sig vart som helst bara de slipper ducka för kulor och bomber. Och flyktingarna började komma från flera håll, en mycket liten del av dem hittade också hit till Finland. Debatten om de här flyktingarna spårade enligt mig ur i ett mycket tidigt skede. Jag skäms å min nations vägnar över de som ställde sig vid gränsövergångarna för att visa avsky och hat och de som ställer till med elände vid flyktingförläggningarna. Det värsta är ändå att debatten polariserats på ett fullkomligt absurt sätt. Det verkar bara finnas endera fullfjädrade rasister eller sådana som vill välkomna varenda en. Vi som finns däremellan är dåliga på att göra oss hörda.
Många verkar glömma några viktiga saker. Alla som kommer stannar inte kvar. Alla som kommer får inte uppehållstillstånd eller asyl. Alla som kommer är inte terrorister. De allra flesta är sådana som vi, de vill jobba och kunna ta hand om sig och sin familj i ett tryggt land.
Man behöver bara se några nyhetsinslag om situationen i länderna som flyktingarna kommer ifrån och försöka förställa sig vad man skulle göra själv i det läget.
Våra brunbyxor ropar högt att de borde stanna och slåss för sitt land som vi gjorde i vinterkriget. Jag vet inte om dessa brunbyxor inte vill sätta sig in i problemet eller om de bara inte förstår. Läget i de här länderna är ju att det inte finns någon ”rätt” sida att slåss på. Inbördeskrig med diktatorer, korruption, klaner, religiösa fraktioner och allahanda politiska grupperingar är lite mer komplicerat att hantera för den enskilde medborgaren än när en yttre fiende anfaller en enad nation.
Låt folk komma, vi har ju också låtit folk gå.

Ett annat område som är polariserat in absurdum är energipolitiken. I debatten verkar det nämligen bara finnas två sätt att producera energi, kärnkraft och vindkraft. När man läser debatten i nätmedias diskussioner är pajkastningen igång mellan dessa två läger på nolltid. Även här glömmer man att det finns mängder av alternativ däremellan. Själv tycker jag att det är bottenlös  idioti att börja bygga ett nytt (dessutom ryskt) kärnkraftverk innan man fått igång Sisyfosprojektet i Olkiluoto 3. Projektet går in på sitt elfte byggår och det verkar vara en god bit kvar innan man producerar någonting där. Vem som skall stå för extrakostnaderna på några miljarder euro är också oklart. Att skattepengar kommer in i leken i något skede är antagligen oundvikligt. Om det är de finska eller franska skattebetalarnas pengar som rinner till är ännu öppet.

Vad är då mina alternativa energiformer? Jo, vindkraften kan nog stå för en hel del mer. Men reservkraften när det inte blåser då? Om alla de kommuner som byggt flisvärmecentraler i sina kommuncentra hade tänkt en liten bit till så hade dessa även kunnat producera el med fjärrvärmen som biprodukt. Och vice versa enligt behov. Med ett sådant el/värmekraftverk kan man producera el de dagar vinden sviker. Det är ju enligt vissa just de dagar det också behövs mer fjärrvärme eftersom det inte lär blåsa när det är kallt. De gamla kolkraftverken kan relativt enkelt byggas om för flis, hushållsavfall och skogsavfall som än i dag kan tas tillvara mer än det görs. Vattenkraften kan säkert också byggas ut, kanske inte i stor skala som den numera inhiberade Vuotosbassängen. Vi har ändå många små forsar som kan byggas ut och förses med fisktrappor. Här är uttrycket många bäckar små ledordet.
Varenda bondgård med djurbestånd har i dag stora slamtankar som släpper ut oerhörda mängder rötgas i atmosfären. Det är ingen raketvetenskap att ta tillvara gasen och använda den, både små- och storskaliga lösningar finns utvecklade och klara att användas. Problemet är väl att det här inte riktigt har uppfunnits i Finland ännu. Utomlands har de här anläggningarna redan funnits i årtionden. På det här området är vi ett u-land. Solenergi är inte heller att ringakta trots vårt nordliga läge. Många småhusägare har i dag effektiva vacuumrörssolfångare på sina tak, de  hjälper till att värma bruksvatten och byggnader. Trögare har det varit hos de som verkligen skulle ha nytta av varmt vatten dagtid; storkök, sjukhus, äldreboenden och badanläggningar. Tyvärr ägs dylika anläggningar ofta av kommuner och städer där den politiska barriären kommer emot när det gäller investeringar och långsiktig planering.
Att inte använda energi och därmed slippa producera den är också ett sätt. I mitt jobb ser jag ofta hur enorma mängder energi skänks till kråkorna bara på grund av dåliga konstruktioner, slarv och dålig skötsel.
Sist men inte minst, det är ingen skam att importera billig vattenkraft när den står till buds. Många verkar se det som något heligt att vi skall vara självförsörjande på elenergi. Ändå importerar vi glatt uran, olja och kol från utlandet, dessutom från länder som står för en stor del av oredan i världen just nu…

Hoppas detta nu inte upplevs som allt för dystopiskt. Det finns hopp, saker kommer att vändas till det bättre. Åtminstone vissa.

Tack du som orkat läsa detta ända till dessa rader!

Och ett gott nytt år!

Annonser

3 reaktioner på ”Tillståndet i nationen 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s