Lite stugliv

I vintras gjorde vi affär på en sommarstuga. Den var då ett tomt skal, en stockstuga som var uppbyggd så långt att taket var klart och fönstren insatta. Av någon anledning hade förra ägaren inte slutfört bygget och stugan hade stått några år utan desto mera åtgärder.

20160828_171740

För oss var det egentligen idealläge, bara att inreda. Bara. Det där ordet bara klingar lite hånfullt så här i efterhand. Känslan av att man skulle haft semester var inte lika stark som den varit andra år. Vi började med terrassen. Det visade sig vara ett lyckat drag. Med ens hade vi en jämn och bra plats där vi kunde inta måltiderna och hålla fikapauser. Om vädret inte inbjöd till terrassliv kunde vi använda gammelstugan, en lite barackaktig byggnad som också finns på tomten. Den gamla kåken har också tjänat som verktygslager.

Medan jag pysslade med terrassen började damerna måla insidan. Det hade varit fint att kunna lacka eller lasera väggarna som är brukligt i stockstugor av den här typen. Dessvärre hade virket stått obehandlat så länge att det gulnat till den grad att det skulle blivit svårt att få ett snyggt resultat. Hustrun valde kulörer med omsorg och skred till verket med hjälp av dottern. Högst upp i taket fick jag hjälpa till, att jobba på stege är tydligen inte mina damers melodi. Dottern, i kraft av sin ungdomliga vigulans blev expert på de speciellt låga partierna uppe på loftet. Att jobba vertikalt verkar vara grejen för dagens ungdom.

20160705_134019

Medan målandet fortgick gick jag över till det övriga byggandet. En mellanvägg restes mellan sovalkoven och kökshörnan. Köksinredningen kom på plats. Vatten kommer i kranen och rinner ut i generell riktning mot den grop som skall hysa en infiltreringsbrunn. En solpanel skall sköta vår strömförsörjning, i det systemet skall det ju finnas regulator, inverter och batterier. Att få till en diskret kabeldragning kräver planering. Ofta finns det hål för den vertikala kabeldragningen i stockhus. Så var det också planerat i den här stugan. Felet är bara att folk som bygger upp stockhus tycker om att slå dymlingar även i hålen som är avsedda för kabeldragning… Nu fungerar en del av belysningen och kylskåpet surrar i köket.

Sista veckoslutet i augusti när vi firar villaavslutning* i våra trakter var allt så klart att vi kunde övernatta i stugan för första gången. Man kan förnimma en tydlig doft av färg och det finns jobb kvar. En vedkamin med plåtskorsten skall installeras och taklisterna ligger nymålade och väntar hemma under carporten. Men hösten är lång. Så här ser det ut för närvarande.

20160828_170817

20160828_170805

  • Villaavslutning;
    Firas i Österbotten sista veckoslutet i augusti. Det är vanligt att man ordnar det lite extra festligt med facklor, brasor och kanske lite fyrverkerier.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s