Lux Vestervik at the STONEcrush

stone

Hembygdsföreningen i min by har fått nytt liv med ny styrelse och några hängivna entusiaster. Även om jag själv inte är inföding har jag lyckats nästla mig in i gänget och är rentav styrelsemedlem! Några evenemang har vi redan lyckats åstadkomma. Som Luciatåget och julöppningen vid Hannas stuga som är det lilla byamuseum som föreningen rår om.

Förra veckoslutet ordnades ett evenemang som kallades ”Lux Vestervik at the STONEcrush”. Det hela är lite svårt att beskriva. Det var nästan omöjligt att fotografera också, något som bilden irriterande tydligt illustrerar, det är för övrigt nästan det enda bilden illustrerar. Enda sättet att till fullo kunna avnjuta evenemanget var att närvara. Jag skall ändå försöka mig på en beskrivning.

Tänk er ett gammalt stenbrott; ett berg som sprängts ur för att få råmaterial till en massa krossgrus. Slutresultatet är en grop till ytan stor som två fotbollsplaner ungefär och kanske 15 meter djup. Sedan stenbrottet övergavs av stenbrottslingarna har gropen fyllts med kristallklart vatten. Nu när det är vinter ligger isen och eftersom vattennivån är konstant så rör sig inte isen utan man får en helt jämn yta utan flödesvatten i stränderna. Stränderna är till största delen branta bergssidor.

På isen plogades en liten yta upp runt vilken det placerades ut LED-strålkastare som lyste ned genom isen. Man kunde då se botten på stenbrottet när man stod på den blanka isen. Rätt hisnade faktiskt. Som att gå på ett glastak ovanpå ett kargt landskap. En musikanläggning med lagom pampig och mystisk musik förhöjde upplevelsen. Facklor och ljusslingor användes som vägledning till platsen.

aplas

Övriga begivelser var grillad korv, kaffe, saft och en värmande brasa. Ett femtiotal personer trotsade det lite ostadiga vädret och fick sig en udda upplevelse. Om vi gör om det hela nästa vinter så kommer säkert konceptet att utvecklas en aning. Kanske skridskobana med isdisco och isvaksbad för de som är mer härdade än undertecknad…

Annonser

4 reaktioner på ”Lux Vestervik at the STONEcrush

  1. Det var ju en riktigt trevlig idé! Bör upprepas och budskapet spridas. Frågan är om det estetiska är det viktiga och hur mycket övriga aktiviteter på isen inverkar. Eller kanske snyggt arrangerat, båda ryms på isen?

    • Yta finns nog för både det ena och det andra. Fast blir det för mycket förtas den lite mystiska stämningen som bristen på ljuskällor frammanade. Man kände igen byborna mer på rösten än på utseendet 🙂

  2. Äran för idén går nog till byns pizzeriaägare, entreprenör och innehavare av lamporna. Mysigt var det i alla fall att träffa byborna som man annars bara vinkar till när man åker förbi med bilen, som det vill bli så här års.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s